Το ψηφιακό «θαύμα» των Τρικάλων

Αναδημοσίευση από Καθημερινή (Λίζα Γιαννάρου):

«Σύντομο κουίζ. Ποια είναι η ευρωπαϊκή πόλη που παρέχει σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της δωρεάν ασύρματο Ιντερνετ, που δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να επιλέγουν τα θέματα που θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο και να συμμετέχουν online στις συνεδριάσεις του, που παρέχει υπηρεσίες τηλεπρόνοιας και εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης παραπόνων, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες ενημερώνονται άμεσα για τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων τους; Η απάντηση δεν βρίσκεται πολύ… βόρεια. Μόνο μέχρι τα Τρίκαλα. Η θεσσαλική πόλη κατέχει επάξια τα σκήπτρα της πρώτης ψηφιακής πόλης της χώρας μας -ωστόσο ακόμη κι αυτός ο τίτλος την αδικεί. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. στην ευρυζωνικότητα, την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, με μόνο το 9,1% των δήμων να διαθέτουν τις ανάλογες υποδομές. Υπό αυτό το πρίσμα, το επίτευγμα των Τρικάλων μοιάζει περισσότερο με «μικρό θαύμα». Και οφείλεται εν πολλοίς στο «ψηφιακό» όραμα του κ. Μιχάλη Ταμήλου, που διανύει τη δεύτερη τετραετία του στο τιμόνι του δήμου.Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών από τον Δήμο Τρικκαίων έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, μα είχε προηγηθεί αρκετή «αθόρυβη» δουλειά. «Επισκεφθήκαμε πολλές πόλεις του εξωτερικού -Σουηδία, Αυστρία, Δανία- και είδαμε πώς λειτουργούν», λέει ο κ. Ταμήλος στην «Κ». «Στη συνέχεια δημιουργήσαμε μια ειδική ομάδα… ψηφιακής δράσης. Κάναμε αρκετά, αλλά τα… καλύτερα έρχονται!»

Ιδού τι συμβαίνει σήμερα στα «e-Trikala»:

– Από το 2005 λειτουργεί δημοτικό ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ, που καλύπτει το σύνολο της πόλης. Εξυπηρετούνται 6.000 νοικοκυριά από 14 κόμβους.

– Ολες οι υπηρεσίες της πόλης είναι συνδεδεμένες μέσω ενός υπερσύγχρονου δικτύου οπτικών ινών (μήκους 28,5 χλμ.). Σε αντίθεση με τα… καλώδια, οι οπτικές ίνες «σηκώνουν» πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και ασύγκριτα μεγαλύτερο όγκο δεδομένων. «Εχουμε ήδη “ανάψει” το σύστημα και ετοιμαζόμαστε να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει», εξηγεί ο κ. Ταμήλος.

– Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το διυπηρεσιακό πρόγραμμα «Δημοσθένης», που στόχο έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσον αφορά σε λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ή μέσω Ιντερνετ, ο κόσμος αναφέρει τυχόν παράπονα. Αυτομάτως το μήνυμα στέλνεται στην κατάλληλη υπηρεσία, η οποία ενημερώνει τον πολίτη για το πότε ακριβώς θα λυθεί το πρόβλημα. Αυτό αφενός καταργεί το ρουσφέτι, αλλά διευκολύνει και τις υπηρεσίες. Ηδη το 75% των αιτημάτων διεκπεραιώνεται εντός 48 ωρών».

– Στα Τρίκαλα λειτουργεί επίσης σύστημα «ευφυών μεταφορών», που περιλαμβάνει ενημέρωση στις στάσεις για τον χρόνο έλευσης των ΜΜΜ. Παράλληλα, λειτουργεί και σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με χρήση κινητού, βάσει μελέτης του ΕΜΠ.

– Τηλεπρόνοια. Δώδεκα καρδιοπαθείς 4ου σταδίου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως από γιατρούς με τη μέθοδο της τηλεϊατρικής.

– Το σύστημα διακυβέρνησης στον Δήμο Τρικκαίων είναι η… ηλεκτρονική δημοκρατία. Μέσω ειδικής ιστοσελίδας, οι πολίτες ψηφίζουν για τα θέματα της ατζέντας του δημοτικού συμβουλίου και έχουν τη δυνατότητα επέμβασης στις συνεδριάσεις του.

Κάπως έτσι, τα Τρίκαλα νίκησαν κατά κράτος τη βασική αντίπαλό τους Μάλτα στη διεκδίκηση της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ευρυζωνικών Πόλεων τον ερχόμενο Οκτώβριο… «Το στοίχημα τώρα είναι να πετάξουμε τα χαρτιά απ’ τα γραφεία μας. Ηρθε η ώρα για τα ηλεκτρονικά έγγραφα!», καταλήγει ο δήμαρχος.»

 

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *