H ανάγκη για μια εναλλακτική ενημέρωση που απηχεί τις φωνές των πολιτών

Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται αυτές τις μέρες αναδεικνύουν την ανάγκη να ωριμάσουν γρήγορα εναλλακτικές και πολυφωνικές πρωτοβουλίες των πολιτών για ομότιμη ενημέρωση. Δείτε το κάλεσμα του σε δοκιμαστική λειτουργία ιστοτόπου «Μετά την εφημερίδα». Μια προσπάθεια που αξίζει να υποστηριχθεί και να πετύχει, επίκαιρη όσο ποτέ μετά την πολύ επιτυχημένη παρέμβαση αλλαγής της ροής του προγράμματος της ΕΡΤ από τους διαμαρτυρόμενους πολιτες. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά πολλά ΜΜΕ δεν έκριναν καθόλου σκόπιμο εκτός από τα αστυνομικού τύπου κουτσομπολιά και την κινδυνολογία να αναδημοσιεύσουν το μικρό κείμενο της προκύρηξης που νομίζω ότι αξίζει να αναπαράγουμε παρακάτω (πηγή ):

«Η δράση μας είναι αποτέλεσμα μίας συσσωρευμένης πίεσης που λεηλατεί τις ζωές μας και όχι μόνο μία συγκινησιακή έκρηξη με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία. Είμαστε μία ακόμη συλλογικότητα, κομμάτι της εξέγερσης που συμβαίνει.

» Ενάντια στην εξημέρωση από τα ΜΜΕ, προβαίνουμε σε παρέμβαση-παρεμβολή στη ροή του προγράμματος της ΕΡΤ. Θεωρούμε ότι τα ΜΜΕ συστηματικά καλλιεργούν το φόβο. Αντί να ενημερώνουν παραπληροφορούν. Παρουσιάζουν μια πολύμορφη εξέγερση σαν τυφλή εκτόνωση.

» Εξηγούν την κοινωνική έκρηξη με όρους ποινικούς και όχι πολιτικούς. Αποκρύπτουν επιλεκτικά τα πραγματικά γεγονότα. Προβάλλουν μία εξέγερση σαν ένα ακόμη θέαμα που πρέπει απλά να παρακολουθούμε μέχρι να αρχίσει το επόμενο σήριαλ. Τα ΜΜΕ μετατρέπονται καθημερινά σε μέσα καταστολής της ελεύθερης και δημιουργικής σκέψης.

» Να αυτοοργανωθούμε. Καμία αυθεντία δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματά μας. Χρειάζεται να συναντηθούμε με άλλους ανθρώπους. Να μετατρέψουμε τους δημόσιους χώρους ? τους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα, τις σχολές -σε χώρους αδιαμεσολάβητης έκφρασης. Να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο για να συνδιαμορφώσουμε τον λόγο και τις δράσεις μας.

» Να μην φοβηθούμε, να κλείσουμε τις τηλεοράσεις, να βγούμε από τα σπίτια μας, να συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία ? Αμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων διαδηλωτών. Για την ανθρώπινη χειραφέτηση και την ελευθερία.»

Μπορείτε να δείτε το ιστορικό βίντεο της παρέμβασης στην ΝΕΤ.

Θα ήθελα τέλος να υπενθυμίσω ότι το p2p έχει διατυπώσει συγκεκριμένες απόψεις σχετικά με την κατάχρηση της δημόσιας περιουσίας από τις αποφάσεις της διοίκησης της ΕΡΤ σχετικά με τη διάθεση του οπτικοακουστικού της αρχείου, που φυσικά μαζί με τις πολλές άλλες, πνιγμένες από τα ΜΜΕ φωνές διαμαρτυρίας για το σκάνδαλο, δεν συγκίνησαν καθόλου τους διορισμένους από το κόμμα αρμόδιους.
Σχετικά links και το σχόλιο του stoned για τα γεγονότα στην ΕΡΤ :

Κρατική VS ομότιμης ιδιοκτησίας: η περίπτωση του ψηφιακού αρχείου της ΕΡΤ
Εκστρατεία για την απελευθέρωση του οπτικοακουστικού αρχείου της Ε.Ρ.Τ.
Το πρόβλημα με το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ και η οικονομική ανάπτυξη στην ψηφιακή κοινωνία
ΕΡΤ και BBC: Άδεια Creative Archive
Προς μια εναλλακτική οικονομία;
σχόλιο από τον stoned

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όλη η τεκμηρίωση για μια εκστρατεία για τη απελευθέρωση του αρχείου είναι ήδη έτοιμη στα ελληνικά και στα αγγλικά και χρειάζεται κάποια τεχνική βοήθεια από ανθρώπους εξοικιωμένους με μερικά εργαλεία του web για να βγει στον αέρα.

Ίσως με αυτή την ευκαιρία, κάποιος που μπορεί να ενδιαφέρεται για το εγχείρημα ας μην διστάσει να συνδράμει, στέλνοντας mail στο kostakis.b παπάκι gmail.com