Πράσινη ανάπτυξη: «Περιορισμός και Μέρισμα» μια πολιτική ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα ο Peter Barnes έγραψε μια ανοικτή προτροπή στον πρόεδρο Ομπάμα να ξεκινήσει την πολιτική του «Περιορισμού και μερίσματος» («Cap and dividend«) των ρύπων από τα ορυκτά καύσιμα σε μια προσπάθεια να εισαχθούν στην οικονομία ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη γρήγορη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το κείμενο είναι εξαιρετικά επίκαιρο μετά την δημοσιοποίηση των θέσεων της αντιπολίτευσης για την πράσινη ανάπτυξη και με την αναζοπύρωση των συζητήσεων για τον πράσινο φόρο και την αναδιανομή. Διαδυκτυακά ο διάλογος αυτός έχει ξεκινήσει στο wikipolitics.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Tikkun και αναρτήθηκε στο On The Commons. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η ιδέα του Peter Barnes προκρίθηκε σαν μια από τις τέσσερεις αξιολογότερες για τη χρονιά που πέρασε από το Newsweek.

Peter Barnes:

«Το 1934, ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ ζήτησε από τη γραμματέα εργασίας, Frances Perkins, να σχεδιάσει ένα πλάνο για να υποστηριχθούν οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί. «Κάντο απλό» της είπε, «τόσο απλό που ο καθένας θα μπορεί να το καταλάβει». Ο νόμος της Κοινωνικής Ασφάλισης που υιοθετήθηκε μετά από ένα χρόνο, οδήγησε σε ένα εφυιές σύστημα συντάξεων για τους ηλικιωμένους που τους κράτησε μακριά από τη φτώχεια, εξαιτίας της απλότητάς του της δικαιοσύνης του και της καθολικότητάς του, επιβιώνοντας απ’ όλες τις προσπάθειες υπόσκαψής του.

Το 2009 πρέπει να κάνετε το ίδιο για την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να δημιουργήσετε ένα απλό, μεταμορφωτικό και ανθεκτικό σύστημα προστασίας του κλίματος που μέσα στα επόμενα τριάντα σαράντα χρόνια, θα περιορίσει τον άνθρακα στην οικονομία και θα τον υποκαταστήσει με καθαρές εναλλακτικές μορφές.

Οι αρχές ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι περίπλοκες. Κατά την διάρκεια της εκστρατείας σας υποσχεθήκατε να εγκαταστήσετε ένα μειούμενο όριο στις εκπομπές του άνθρακα με στόχο την μείωσή τους κατά 80% το 2050. Αντίθετα με τον John McCain, επιμείνατε ότι αυτοί που ρυπαίνουν πρέπει να πληρώνουν για όλα τα δικαιώματα που θα τους ζητηθεί να αναλάβουν. Είπατε επίσης ότι τα περισσότερα από τα χρήματα που θα πληρώνουν αυτοί που ρυπαίνουν θα πρέπει να επιστρέφονται στις οικογένειες προκειμένου να αντισταθμίσουν τις αναπόφευκτες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Αυτές ακριβώς είναι οι βασικές αρχές: βάλτε όρια στις εκπομπές άνθρακα, κάντε αυτούς που ρυπαίνουν να πληρώσουν και επιστρέψτε τα χρήματα στους πολίτες. Τα λεπτομερή σημεία που θα διασφαλίσουν ότι το κλιματικό σας σύστημα είναι αποτελεσματικό, δημοφιλές και διαρκές όπως η Κοινωνική Ασφάλιση είναι τα ακόλουθα:

* Βάλτε όρια στον άνθρακα στην πηγή της εισόδου του στην οικονομία, όχι στο τέλος, όταν διαφεύγει μέσα από εκκατομύρια φουγάρα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα όρια πραγματικά θα δουλέψουν.

* Επιστρέψτε όλα όσα πληρώνουν αυτοί που ρυπαίνουν ισότιμα και αυτόματα στον καθένα. Με το τρόπο αυτό το σύστημα θα είναι διάφανο και συγκεκριμένα συμφέροντα δεν θα μπορούν να παίξουν μαζί του.

* Επιστρέψτε τα χρήματα αυτών που ρυπαίνουν κάθε μήνα και όχι σε μηνιαία βάση γιατί ο κόσμος πληρώνει τους λογαριασμούς του κάθε μήνα. Για να κρατήσετε σε χαμηλό επίπεδο τα διοικητικά έξοδα, συνδέστε αυτά τα «κλιματικά μερίσματα» ηλεκτρονικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανθρώπων ή τις πιστωτικές τους κάρτες.

* Φορολογείστε τα μηνιαία μερίσματα με τους συνηθισμένους συντελεστες, όπως ακριβώς φορολογούνται οι παροχές της κοινωνικής ασφάλισης. Οι πλούσιοι θα πληρώνουν με υψηλότερο συντελεστή ενώ οι φτωχοί δεν θα πληρώνουν καθόλου. Έτσι η κυβέρνηση θα πάρει ένα μερίδιο από τα χρήματα αυτών που ρυπαίνουν που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει σε για προγράμματα καθαρής ενέργειας. Αλλά οι άνθρωποι θα παίρνουν πρώτα το δικό τους μερίδιο.

Ναι, οι Αμερικάνοι θα φωνάζουν όταν οι τιμές της ενέργειας θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και θα υπάρξουν ξέφρενες κραυγές «τρυπάνι, τρυπάνι» Επιστρέφοντας όμως τα χρήματα αυτών που ρυπαίνουν ισότιμα σε όλους, το σύστημα περιορισμών των εκπομπών θα κρατήσει την υποστήριξη του κοινού για το διάστημα διάρκειάς του.

Εκτός από την επίλυση της κλιματικής κρίσης, ένα σύστημα περιορισμού και μερίσματος θα προστατέψει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ύφεση, και θα αντικρούσει οποιεσδήποτε κατηγορίες ότι αυξάνετε του φόρους της μεσαίας τάξης. Ακόμα σημαντικότερο, ταιριάζει με το όραμά σας σε σχέση με το πως θα πρέπει να λειτουργεί μια κυβέρνηση. Είναι απλό και φιλικό στη αγορά χωρίς να ευννοεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Και αντιμετωπίζοντας όλους τους Αμερικάνων σαν συνιδιοκτήτες του αέρα, θα μας ενώσει για το κοινό καλό

Ένα σύστημα περιορισμού και μερίσματος είναι καλή πολιτική, καλή οικονομία και βασικό για την αποκατάσταση του πλανήτη. Αν το θεσπίσετε θα αποτελεί ένα επίτευγμα – υπογραφή που θα παραμείνει στη μνήμη συνδεμένο με εσάς, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση συνδέθηκε με τον Ρούσβελτ.»

Ένα σύντομο βίντεο εξηγεί την βασική αρχή της ιδέας του «Περιορισμού και Μερίσματος» :

1 Comment Πράσινη ανάπτυξη: «Περιορισμός και Μέρισμα» μια πολιτική ενάντια στην κλιματική αλλαγή

  1. Pingback: just open » Πράσινη ανάπτυξη: “Περιορισμός και Μέρισμα” μια πολιτική ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *