DEBTOCRACY (ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ) – ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή

Το «Debtocracy» είναι (τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω) το πρώτο ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής που θα κυκλοφορήσει με άδεια ελεύθερης χρήσης και του οποίου η χρηματοδότηση  στηρίχτηκε στις δωρεές των θεατών. Η έκβαση του εγχειρήματος δείχνει ότι τέτοια σχήματα που στηρίζονται στην εθελοντική συνεισφορά είναι αποτελεσματικά και πιθανότατα, στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, αντί να αποτελούν εξαιρέσεις να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Νομίζω ότι το σημαντικότερο και πιο αξιέπαινο είναι η προσπάθεια η φωνή της ανεξάρτητης ερευνητικής δημοσιογραφίας να παραμείνει ζωντανή μέσα από νέα οργανωτικά σχήματα.

«…Το DEBTOCRACY αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.

Ο Αρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη μιλούν με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους- τη χρεοκρατία. Το DEBTOCRACY παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα…»

Ο Άρης Χατζηστεφάνου είναι ένας από τους πολλούς εργαζόμενους στα ΜΜΕ που απολύθηκαν. Ελπίζουμε σύντομα να δούμε το μαχητικότερο κομμάτι αυτών των εργαζομένων να αυτοοργανώνεται για να καλύψει το τεράστιο κενό ενημέρωσης και κριτικής διερεύνησης που προκαλεί ο ασφυκτικός έλεγχος των επιχειρηματικών συμφερόντων στη ενημέρωση.

Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν την παραγωγή οικονομικά (αν το επιθυμούν τα ονόματά τους θα αναγραφούν στους τίτλους παραγωγής) μπορούν να δουν τις σχετικές πληροφορίες εδώ.