«Μνημεία υπό Απειλή» – Ένα νέο συμμετοχικό εγχείρημα

Λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου από τον αρχαιολόγο Στέλιο Λεκάκη για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας «Μνημεία υπό Απειλή» που φιλοδοξεί να καταγράψει και να αποτιμήσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά που βρίσκεται σε κίνδυνο. Παραθέτω το καλογραμμένο δελτίο τύπου που επεξηγεί τους στόχους του εγχειρήματος, τον τρόπο λειτουργίας και καλεί για συμμετοχή από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται.

Μνημεία υπό Απειλή

Πρόγραμμα καταγραφής & αξιακής αποτίμησης

αρχιτεκτονικής κληρονομιάς σε κίνδυνο

Το πρόγραμμα Μνημεία υπό Απειλή (ΜυΑ) είναι ένα εγχείρημα συμμετοχικής επεξεργασίας δεδομένων σχετικά με την καταγραφή μνημείων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην Ελλάδα που κινδυνεύουν και την αξιακή αποτίμησή τους με κριτήρια σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν.

Με λίγα λόγια: Το τεράστιο αρχιτεκτονικό απόθεμα της Ελλάδας που χρονολογείται από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη περίοδο κινδυνεύει -όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια- από ανθρωπογενείς και φυσικές απειλές που διακυβεύουν ιστορικές, κοινωνικές, συγκινησιακές, αισθητικές, υλικές και άυλες αξίες, που αυτό φέρει. Ο μεγάλος αριθμός των μνημείων σε συνδυασμό με την έλλειψη σχεδιασμού και χρηματοδότησης, το περιορισμένο προσωπικό της Διοίκησης, την ελλιπή τεκμηρίωση για τα μνημεία, την περιορισμένη ενημέρωση του κοινού και άλλους παράγοντες, επιτείνουν τις απειλές με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για καταστροφές, κατεδαφίσεις ή για ενέργειες συντήρησης και διατήρησης που δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του μνημείου, της περιβάλλουσας κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας.

 

Το πρόγραμμα Μνημεία υπό Απειλή φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια εκτεταμένη βάση δεδομένων καταγράφοντας με λεπτομέρεια μνημεία που κινδυνεύουν ανά την Ελλάδα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, την παροχή πληροφοριών για τη στρατηγική και οικονομική διαχείρισή τους και την αναζήτηση δημιουργικών και αποτελεσματικών τρόπων προστασίας τους. Η ‘ανοιχτότητα’ του προγράμματος, σε επίπεδο τεχνικό (π.χ. ελεύθερη πρόσβαση και ευσύνοπτη θεώρηση της μέχρι τώρα δύσκολα διαχειρίσιμης πληροφορίας) και θεωρητικό (π.χ. δυνατότητα συμπερίληψης θεωρητικών εξελίξεων και κριτηρίων από συγγενείς προσπάθειες) σε σχέση με άλλα σχετικά προγράμματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, το καθιστά ιδιαίτερα δυναμικό και προσαρμόσιμο στις νέες εξελίξεις.

Η ιστοσελίδα www.mua.gr/ είναι ένας διαδραστικός κόμβος επικοινωνίας μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για μνημεία και πολιτιστικά τοπία στην Ελλάδα που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά και να συμμετέχουν προσθέτοντας ένα μνημείο ή πληροφορίες για μνημεία που γνωρίζουν. Οι πληροφορίες μετά από έλεγχο και διασταύρωση, θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μελέτης για ερευνητές, συνοπτικής θεώρησης για κρατικούς φορείς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, εργαλείο συνεργασίας, παρέμβασης και ενημέρωσης για ΜΚΟ και ΜΜΕ αλλά και εργαλείο αποτελεσματικής χρηματοδότησης για πολιτιστικά ιδρύματα και χορηγούς.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από ένα δίκτυο συνεργατών και φορέας υλοποίησης είναι η ΜΚΟ: Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μέσω του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Η πρώτη φάση του Προγράμματος (Ιούνιος 2010-Ιούνιος 2011) χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα «Α.Γ. Λεβέντης» και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο www.mua.gr/

Αν θέλετε να συμμετάσχετε εθελοντικά στο πρόγραμμα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected] ή αφήστε το μήνυμά σας στο 2103225245

 

Συντελεστές του Προγράμματος

*Στέλιος Λεκάκης, Αρχαιολόγος – Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Διαχείριση Προγράμματος *Βασίλης Γκανιάτσας, Αρχιτέκτονας: Σύμβουλος διαχείρισης προγράμματος σε θέματα θεωρίας και μεθοδολογίας / μέλος ερευνητικής ομάδας *Ιωσήφ Ευφραιμίδης, Αρχιτέκτονας: Σύμβουλος διαχείρισης προγράμματος / μέλος ερευνητικής ομάδας  *Νίκη Μεγαλομμάτη, Αρχαιολόγος: Υπεύθυνη Ψηφιοποίησης δεδομένων * Honest Partners: Προγραμματισμός και υλοποίηση *Αλέξανδρος Σκαραμανγκάς, Γραφίστας: Σχεδιαστική και εικαστική επιμέλεια *Εθελοντές: Δημήτρης Παπαδέλης, Αρχιτέκτονας