1o Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας

1o Εναλλακτικό Φεστιβάλ  Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας
19-20-21 Οκτώβρη
Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) παλιά αμερικανική βάση

Ιστότοπος του φεστιβάλ

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αναδύονται και να αναπτύσσονται όλο και περισσότερες ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας, αχρήματης, ανταλλακτικής οικονομίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και κολεκτίβες εργασίας.
Η δράση και η συμμετοχή σ’ αυτά αποδεικνύει σε όλους μας ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι απλά εφικτός αλλά υπαρκτός.
Ένας κόσμος όπου οι νόμοι της αγοράς και το υπάρχον οικονομικό σύστημα της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας για το κέρδος καταρρέουν και όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν εκ νέου νόημα.

Η εξαθλίωση και η περιθωριοποίηση που μας επιβάλλονται, στο όνομα της κρίσης και της ανάπτυξης, αντιμετωπίζονται μέσα από την συλλογική δημιουργία και την αλληλεγγύη (με τελευταίο το παράδειγμα των εργαζομένων της βιομηχανικής μεταλλευτικής). Σε πολλούς από εμάς που συμμετέχουμε σε ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας γεννήθηκε η ιδέα πραγματοποίησης ενός φεστιβάλ. Θα θέλαμε το Φεστιβάλ να αποτελέσει σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και επικοινωνίας μεταξύ όλων αυτών των εγχειρημάτων, αλλά κυρίως να μπορέσει όλο αυτό το ρεύμα αυτόνομης και αλληλέγγυας δημιουργίας να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναζήτηση διεξόδου από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Ξέρουμε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή μιας μακράς διαδρομής και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δυνάμεις του λαϊκισμού και της φιλανθρωπίας που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πτώχεια και την εξαθλίωση που ήδη βιώνουν συμπολίτες μας καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η κρίση θα περάσει και θα γυρίσουμε στην προ μνημονίου εποχή κατηγορώντας πότε τους νότιους πότε τους μετανάστες, πότε τους δημόσιους υπάλληλους, πότε τους διαδηλωτές, πότε όλους μας καλλιεργώντας δηλαδή λογικές του διαίρει και βασίλευε.
Ξέρουμε ακόμη ότι ζούμε τις τελευταίες στιγμές ενός κόσμου, βασισμένου στην εκμετάλλευση, την αδικία και σε μια ψευδαίσθηση αιώνιας αφθονίας. Ο κόσμος αυτός καταρρέει, και είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε τώρα τις δομές, που όχι μόνο θα αντικαταστήσουν το υπάρχον αδιέξοδο, αλλά θα αποτελέσουν απτό παράδειγμα για τη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης, συνεργατικότητας και αλληλοβοήθειας!

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:

-Εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης-κολεκτίβες εργασίας
-Αλληλέγγυα και ανταλλακτική  οικονομία
-Τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, αποανάπτυξη

κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, εργαστήρια, ανταλλακτικά παζάρια, συναυλίες και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Καλούμε όλες τις ομάδες που έχουν αναπτύξει δομές αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας και τον καθένα και την καθεμία που θέλει να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια στην ανοιχτή συνέλευση του φεστιβάλ.

Συνδιοργανώνουν: Αγροναύτες, Ανταλλακτικό Παζάρι Αλληλεγγύης -Βιβλίων κ.ά. Αγαθών – Λ.Σ. Πλατείας Συντάγματος, Δίκτυο Βότσαλο, Eρέα Κόρινθος, Εφημερίδα Δράση, Ηλιόσποροι, Kοινωνικός συνεταιρισμός «συν-τροφεία» (Κορινθίας), Νέα Γουινέα, Οικολογικά Χωριά, Δίκτυο ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, Πλατφόρμα δικτύωσης Ένας Άλλος Κόσμος, Σπιθάρι -Marathon Project, Συν Άλλοις, Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος, Τράπεζα Χρόνου Πλατείας Συντάγματος , Δίκτυο Φασούλι, Ασώματοι, Βοτανικός Κήπος, Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού, Τράπεζα Τέχνης (Art Bank), Συλλογικό και Συνεργατικό Ξυλουργείο «Μαστοράτζα»

Συμμετέχουν: Από Κοινού, ΤΕΜ-Μαγνησίας, DLN- Δίκτυο για την ψηφιακή απελευθέρωση, Πελίτι, Συνεργατικό καφενείο Ορτάκια-Ηράκλειο, Συνεργατικές Καλλιέργειες Κολλέκτίβα-Ηράκλειο, Ανταλλακτικό Δίκτυο Ηρακλειου-Ηράκλειο, Αστικές Καλλιέργειες Ζιζάνια-Ηράκλειο, Hackerspace Λαμπάκι-Ηράκλειο, Ανοιχτό Κοινωνικό Κέντρο «Υπόγειο» -Ηράκλειο, Εκδόσεις των Συναδέλφων, Κοινωνική Κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος», Συλλογική Κουζίνα «ElChef¨», Etika Mondo, Αχαικό Ανταλλακτικό Δίκτυο, Δίκτυο Στακραέλι Αχαίας, Κοινωνικό-Πολιτικό Στέκι/ Καφενείο- Κεφαλονιά, Δίκτυο Ατραπός αλληλεγγύης, Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Κοντόπευκου, Χελώνα- Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών και Εναλλακτικό Νόμισμα Αίγινας, Εναρμόνιον οικολογικό και πολιτιστικό εργαστήρι, Δίκτυο ΚΑΠΑ-κοινωνικής αλληλεγγύης και περιφερειακής ανάπτυξης, Caravan Project «Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Εδώ», Κίνημα 18 Χίου, Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών λαικής συνέλευσης Χαλανδρίου, Ήλεκτρο:Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Μυτιλήνης, Δίκτυο Ατραπός Αλληλεγγύης του Βριλησσού, Παιδικο εργαστήρι Σαιτα, Ομάδα Αστροναύτες, Ομάδα Τσοκαρα.