Web TV και δημοκρατία: μια συνέντευξη του Τζαπάολο Κολέτι στην «Ε»

Στην χώρα που τα ΜΜΕ μονοπωλούνται από την αυτοκρατορία Μπερλουσκόνι, ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο ξεπροβάλει από τα κάτω: Web TV. Ωστόσο, η Ιταλική κυβέρνηση εφευρίσκει τρόπους για να το εμποδίσει. Το πλήρες κείμενο της ενδιαφέρουσας αυτής συνέντευξης «Web ίσον δημοκρατία» δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

—————————————————

«Ε»: Πώς εξηγείτε την έκρηξη της web TV στην Ιταλία;

Τζαπάολο Κολέτι: Τα ιταλικά μίνι τηλεοπτικά κανάλια είναι ψηφιακοί οργανισμοί που δημιουργήθηκαν από ανεξάρτητους βιντεομέικερ είτε τυχαία είτε από πάθος για προσωπική έκφραση. Είναι κανάλια που στήθηκαν με ελάχιστα χρήματα από πολίτες κάθε τάξεως για να δείξουν τι πραγματικά συμβαίνει σε διάφορα μέρη της χώρας. Κατά κανόνα πρόκειται για συμβάντα που δεν καλύπτονται από τα μεγάλα κανάλια, ούτε από τα τοπικά, ενώ ενδέχεται να αφορούν περιοχές όπου δεν υπάρχει ευρυζωνική κάλυψη. Αυτές οι web TV διαδόθηκαν σε όλη την Ιταλία για να διοχετεύσουν στο Διαδίκτυο καταγγελίες, ιστορίες που αφορούν ξεχασμένα επαγγέλματα, συνοικιακές υποθέσεις. Η ιδιομορφία τους είναι ότι είναι πολύ διαδεδομένες σε χωριά και συνοικισμούς, σχεδόν καθόλου στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα, σαν να ήταν απάντηση σε κάποια ανάγκη να βγουν στο προσκήνιο οι ξεχασμένοι. Αυτή τη στιγμή η καταγραφή που έκανε η ιστοσελίδα μας www.altratv.tv (μια διαπανεπιστημιακή ομάδα που επινόησα και ξεκίνησα το 2004 στην Μπολόνια) έχει μετρήσει 346 σταθμούς που δημιούργησαν πολίτες βιντεομέικερ. Η altratv φιλοδοξεί να δημιουργήσει κάτι σαν Wikipedia των νέων μορφών τηλεόρασης, να κάνει μια απογραφή του φαινομένου. Σημειώνω επίσης ότι όλα αυτά δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δεν έχουν δηλαδή ανταγωνιστικό business model. Εχουν κοινωνική αξία, προσπαθούν να θέσουν από κοινού κάποια ζητήματα που δεν προβάλλονται πουθενά».

«Ε»: Πώς τα βγάζουν πέρα τα μίνι κανάλια του Διαδικτύου;

Τζαπάολο Κολέτι: Μόλις που επιβιώνουν χάρη σε πρωτότυπες μορφές χρηματοδότησης. Σήμερα, επιπλέον, αντικρίζουν με μεγάλη ανησυχία το νομοσχέδιο Ρομάνι που επιβάλλει φόρο εγγραφής 3.000 ευρώ, ποσόν που μπορεί να διπλασιαστεί εάν στο on demand προστεθεί και το live streaming. Γι’ αυτό το λόγο οι υπεύθυνοι των web καναλιών διαμαρτύρονται ενάντια σε αυτή την απόπειρα να ρυθμιστεί και να φορολογηθεί με τρόπο αυθαίρετο και κατ’ επίφαση το ψηφιακό σύστημα πληροφόρησης που εκπροσωπεί τη συμμετοχική δημοσιογραφία από τη βάση.

«Ε»: Πόσος κόσμος βλέπει web TV στην Ιταλία;

Τζαπάολο Κολέτι: Εάν είχαν τη δυνατότητα να μεταδώσουν όλες μαζί σε ένα κανάλι -και μια δυο φορές αυτό συνέβη φέτος- θα είχαν περίπου 500.000 μοναδικούς τηλεθεατές. Για ορισμένα κανάλια το 40% περίπου των θεατών είναι Ιταλοί του εξωτερικού ή ξένες κοινότητες που ενδιαφέρονται για την Ιταλία. Ιδού γιατί ορισμένες web TV προτιμούν να μεταδίδουν σε πολλές γλώσσες. Αναφέρομαι στο fromzero.tv, videoblog αφιερωμένο στις κατασκηνώσεις της Λ’ Ακουιλα, που αναμεταδόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από την αγγλόφωνη Αλ Τζαζίρα».