P2P ή επιστροφή στη Βαρβαρότητα;

Η ομότιμη παραγωγή και ιδιοκτησία αναδύονται μέσα από τα διάκενα της οικονομίας της αγοράς, θυμίζοντας τη λάβα που καλύπτει σταδιακά την παλιά γη και δημιουργεί καινούρια. Ο Marx είχε περιγράψει μια μετάβαση στο Σοσιαλισμό και έπειτα, όταν η παραγωγή είναι αρκετή, η κατάληξη θα ήταν ο Κομμουνισμός. Ωστόσο κάτι που δεν είχε προβλέψει ήταν η ανάδυση μιας μορφής «Κομμουνισμού», του «Κοινοτισμού» (CommonismCommons: Κοινά) που ήδη υπάρχει στο μη υλικό τομέα παραγωγής.

Ο Oscar Wilde αναφέρει ότι «η πρόοδος είναι η συνειδητοποίηση της Ουτοπίας» και κινήματα σαν αυτό της Wikipedia και του ελεύθερου λογισμικού αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι απίθανο -ουτοπικό- όταν βασίζεται στη συλλογική σοφία και δημιουργία κάτω από δημοκρατικές διαδικασίες και πρακτικές.

Το ομότιμο κίνημα περιλαμβάνει μια νέα μορφή κοινωνικής συνεργασίας και αλληλεπίδρασης έχοντας καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων δομών στις οικονομίες και κοινωνίες. Οι ομότιμες πρακτικές αναδύονται ως η βάση ενός νέου αυτόνομου και δημιουργικού πολιτισμού. Ενθυμούμενος το παλιό δίλημμα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» το οποίο είχε τεθεί από πολλούς ακαδημαϊκούς και μη , όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης και η Rosa Luxemburg, ένας επαναπροσδιορισμός του κρίνεται αναγκαίος. Ο Bauwens λοιπόν στο δοκίμιό του «P2P and Human Evolution» σκιαγραφεί τον προαναφερόμενο επαναπροσδιορισμό: «P2P ή επιστροφή στη Βαρβαρότητα». Σε αυτό εδώ το blog οι προσπάθειές μας λοιπόν στρέφονται στην εξέταση αυτού του διλήμματος θέτοντας ως κύριο σκοπό την προβολή των ομότιμων πρακτικών, δείχνοντας ότι το P2P κίνημα πρόκειται πραγματικά για μια επανάσταση που δημιουργεί τη κοινωνία που θέλει, μέσα στη κοινωνία που θέλει να ξεπεράσει.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *