Ανασκόπηση

Κινήματα σαν αυτό του Ελεύθερου Λογισμικού, του Indymedia και της Wikipedia αναδεικνύουν μία νέα δυναμική του πλήθους. Η αντίσταση στο παρόν γίνεται μέσα από τη δημιουργία και όχι τη διαμαρτυρία. Τα τελευταία χρόνια η αντικαπιταλιστική ρητορική της αριστεράς και η εμμονή της στην αναποτελεσματική κριτική την έχει οδηγήσει σε αποτυχία. Είναι αυτονόητο ότι ο καθένας θέλει μια καλύτερη ζωή και η αριστερά οφείλει να προτείνει. Η αναγέννησή της προϋποθέτει ένα νέο δημιουργικό παράδειγμα που να εμπνέει, να κινητοποιεί και να προσφέρει χειροπιαστές λύσεις στα διάφορα προβλήματα.

Αντιλαμβάνομαι λοιπόν το ομότιμο κίνημα σαν μια αυθόρμητη πρόταση/έκφραση της νέας αριστεράς (στους κόλπους της οποίας μπορεί να βρει/βρίσκει καταφύγιο και η παλιά «εξαρθρωμένη» αριστερά). Η ομότιμη θεωρία όχι μόνο διαπερνά αλλά και διεμβολίζει την παραδοσιακή ρητορική της αριστεράς. Όπως τονίζει ο Γιώργος Παπανικολάου ένα βασικό σημείο του διαχωρισμού της αριστεράς και δεξιάς ήταν το ζήτημα της κρατικής ιδιοκτησίας που οι δεσπόζουσες αιρέσεις του πλουραλιστικού κινήματος της αριστεράς μπερδεύουν με την κοινοκτημοσύνη. Τα Κοινά (Commons) δεν είναι κρατική ιδιοκτησία -ούτε φυσικά ιδιωτική- καθώς στη κρατική ιδιοκτησία το πλήθος παραχωρεί την εξουσία και διαχείριση της ιδιοκτησίας στο κράτος.

Οι προσπάθειές στη P2P foundation στοχεύουν στο να αναλύσουμε την ομότιμη παραγωγή, διακυβέρνηση και ιδιοκτησία και τα συνακόλουθα παραδείγματα των ανοικτών/ελεύθερων, συμμετοχικών κινημάτων που προωθούν και ενισχύουν τη δημιουργία Κοινών (Commons). Μέχρι στιγμής στο ελληνικό newsletter (το οποίο αποστέλλεται περίπου μια φορά το δίμηνο) της P2P foundation έχουν εγγράφει πάνω από 30 άτομα, ενώ η wiki ιστοσελίδα (να σημειώσω εδώ ότι χθες στο wiki προστέθηκε το δοκίμιο «Η αντίσταση είναι παράδοση» του Ζίζεκ, σε μετάφραση του Μωυσή Μπουντουρίδη) μαζί με το ελληνικό blog αριθμούν κατά μέσο όρο 45 επισκέψεις καθημερινώς.
 

Σκοπός μας είναι ο σχηματισμός μιας κοινότητας και για αυτό το λόγο η δημιουργία μιας mailing list που θα ενισχύει το διάλογο καθώς και σειράς podcast σχετικά με τις ομότιμες πρακτικές και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι στα άμεσα σχέδιά μας. Επίσης εξετάζουμε τη πιθανότητα για επίσημη δημιουργία μιας ομότιμης οργάνωσης (foundation) στην Ελλάδα. Η συμμετοχή στη συζήτηση και στις προσπάθειές μας είναι ανοικτή, αφού, όπως έχω γράψει πολλές φορές, οι στόχοι και ιδέες μας είναι με «ανοικτό κώδικα». Τέλος, μετά τη δημοσίευση του δοκιμίου «Οι Πολιτικές Επιπτώσεις της Ομότιμης Επανάστασης» σύντομα θα ανεβάσουμε στο wiki το μανιφέστο του Bauwens «P2P and Human Evolution» (σε μετάφραση του Γιώργου Παπανικολάου) που αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο της ομότιμης θεωρίας.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *